22.7.2018

Sinä et riitä

Nykyään kuulee eri puolilta paljon sitä, että sinä riität. Sinä riität sellaisena kuin olet. Melkeinpä voisi sanoa, että tästä lentävästä lauseesta on tullut jonkinlainen trendi. Tässä varmasti hyvää tarkoittavassa ajatuksessa on kuitenkin ongelma, kun sitä katsotaan evankeliumin näkökulmasta.

Käsitykseni tämän trendin tarkoitusperistä on sellainen, että sillä yritetään paikkailla kaikkialla maailmassa ihmisillä ilmeneviä itsetunto-ongelmia. Media, ja erityisesti sosiaalinen media, edesauttavat epärealistisuudellaan näitä ongelmia, koska helposti alamme vertailla itseämme muihin ihmisiin.

Näemme vaikkapa jonkun kuvan, ja ajattelemme, että enhän minä ole noin kaunis tai komea. Näitä esimerkkejä voisi listata tähän kokonaisen liudan, mutta napsitaan helpot pois. Monen on helppo samaistua tämän kaltaisiin itsetunto-ongelmiin.


Tästä näkökulmasta katsottuna, onkin hyvä hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. En minä voi mitään huonolle ryhdilleni tai isolle päälleni! On aivan turha murehtia tällaista. Jonkun mielestä olen komea, toisen mielestä en. So what!? Omasta mielestäni olen komea, vaimokin tykkää.

Ongelma alkaa paljastua vasta, kun menemme syvemmälle. Suhteellisen turvallisilla vesillä liikutaan kyllä vielä siinäkin pisteessä, kun vertailemme millaisia olemme ihmisinä luonteiltamme. Minä olen pääasiassa introvertti ajattelija, mutta suuttuessani kuin tulivuorenpurkaus, ja se on hyvä niin. Me olemme kaikki tavallamme ainutlaatuisia, tämä on tapani ajatella.

Hyväksyn siis sen, millainen olen persoonaltani, sinä olet sellainen kuin sinä olet. Minä lataudun parhaiten ollessani yksin, vaikka toisaalta viihdyn paikoissa, joissa sattuu ja tapahtuu. Rakastan esimerkiksi tapahtumia, joihin kokoontuu paljon ihmisiä! Useimmiten en kuitenkaan jaksa olla sosiaalinen. Valitettavasti tämä on joskus tulkittu myös ylimielisyydeksi.


Sukeltaessamme vielä syvemmälle ihmisen syvimpään olemukseen, paljastuu luontomme koko totuus karusti ja epämiellyttävästi. Jeesus sanoi, että ihmisen sydämestä lähtee kaikenlainen paha. Ei ole ketään hyvää, paitsi Jumala.

Siksi on erittäin petollista ajatella, että minä riitän, tai että kaikessa tulisi toimia kuten sydän sanoo, saatikka että sydämemme ääni olisi sellaisenaan "Jumalan tahto elämäämme". Oma sydämemme tapaa johtaa meidät lopulta pahasti harhaan.

Tästä kaikesta huolimatta minulla on sinulle iloinen uutinen: SINUN EI TARVITSE RIITTÄÄ! Vaikka kuinka yrität, et riitä, et millään inhimillisillä osa-alueillasi, lopeta siis kireä ja uskonnollinen pingottaminen. On suurta armoa, että Jumalalla on lääke kaikenlaiseen riittämättömyyden ongelmaan, nimittäin se, mitä Jeesus Kristus teki ristillä, vuodattaen verensä puolestasi. VAIN SE RIITTÄÄ JUMALALLE.

Uskoessasi evankeliumin, synnyt uudesti ylhäältä, ja saat uuden, Jumalan Hengestä syntyneen luonnon. Tällöin vanha on mennyt, ja uusi tullut tilalle. Siksi onkin erityisen tärkeää, ettei vanhaa syntistä minäänsä päästä enää valloilleen. Kokonaan emme siitä koskaan vapaudu, mutta Jumalan Hengellä nämä "vanhan minän" teot voi kuolettaa.

Armo peittää myös inhimillisen persoonamme ja ulkoisen olemuksemme kaikkine vikoineen ja piirteineen. Sekään ei nimittäin riitä, olit kuinka empaattinen tai avulias tai mitä hyvänsä. Minunkaan introverttiset ja syvälliset pohdintani tai ulkoinen komeuteni, eivät ylety edes lähelle Jumalan puhtautta ja pyhyyttä. Minäkin tarvitsen Kristusta, Jumala ei katso henkilöön.


Tästä uutispommista aukeaa aivan mahtavat näkymät! Minä saan levetä armossa, ja alkaa kantaa todellista hyvää Hengen hedelmää, Jumalan vaikuttamana. Olen siirtynyt kuolemasta elämään, perkeleen vallasta Jumalan Pojan valtakuntaan. Olen perillinen, Jumalan lapsi, ja saan omistaa Kristuksessa kaiken hengellisen rikkauden, sekä aivan uuden identiteetin. Wau!

Jos seurakunnissamme opetamme evankeliumin sijasta tämän maailman trendin mukaista, "sinä riität -evankeliumia", johdamme ihmisiä harhakuvitelmiin, ja teemme heille sen kuuluisan karhun palveluksen, mitä se ikinä sitten tarkoittaakaan, ei mitään hyvää kuitenkaan.

Sen sijaan meidän tulisi julistaa Jumalan evankeliumin ilosanomaa! Joka uskoo, hänen syntinsä ovat lopullisesti pois pyyhitty. Ja jos lankeat, uskovalla on suuri etuoikeus tehdä synnistä parannus, johon Jumalan hyvyys kaikkia ihmisiä vetää.


Vielä lopuksi palataan hetkeksi takaisin pinnalle. Urheile, tee niin paljon hyvää kuin ehdit, pidä terveydestäsi huolta, opiskele, unelmoi, harrasta ja elä, mutta ennen kaikkea rukoile Jumalan tahdon toteutumista elämässäsi. Sen löydät ensisijaisesti raamatusta, Jumalan sanasta.

Älä koskaan eksy ajattelemaan, että voisit mitenkään ansaita armon, tai olisit sellaisenaan riittävä taivasten valtakuntaan. Se on lahja. Myöskään ulkoinen olemuksemme ei tätä lahjaa peri, siksi peilikuvamme ei tulisi olla elämämme keskipiste, vaikka siihen onkin välillä ihan hyvä vilkaista.

Todellinen tasa-arvo on sitä, että meistä jokaisesta on maksettu sama hinta, Kristuksen veren hinta. Siunausta elämääsi, Kristus on ylösnoussut ja elää!